İran’ın Vize Politikası

Vizeden muaf ülkeler İran‘a vardıklarında vize için uygun ülkelerden birinden geldikleri sürece İran’a ziyaretçileri İran diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçiler en az 6 ay geçerli bir pasaport sahibi olmaları gerekir. İsrail vatandaşlarının tamamen İran’a girmesi yasaklanmıştır.[1][2]

  • 1 Vize politikası haritası
  • 2 Vize muafiyeti
  • 3 İran Serbest Ticaret ve Sanayi Alanları için vize
  • 4 Kadınlar kıyafetleri
  • 5 Turistik Vize
  • 6 Transit vize
  • 7 Öğrenci vizesi
  • 8 Basın vizesi
  • 9 Giriş Vizesi
  • 10 Yük taşıyan sürücüler için giriş veya transit vize
  • 11 Çalışma İzni Vizesi
  • 12 Hac Vizesi
  • 13 İsrail
  • 14 Hükümet Rehberleri
  • 15 Kaynakça

Vize politikası haritası

İran vize politikası

Vize muafiyeti

Aşağıdaki 7 ülke vatandaşları vizesiz İran’ı ziyaret edebilirler:[3]

  •  Azerbaycan[4] (2 hafta ve 3 aya kadar uzatma mümkündür)
  •  Bolivya[5] (30 gün)
  •  Malezya[6] (15 gün)
  •  Sri Lanka[7] (1 gün)
  •  Suriye[8] (90 gün)
  •  Türkiye[9] (3 ay)
  •  Venezuela[10] (15 gün)

Turistler herhangi bir vize almadan 14 gün veya daha az süre ile Kiş Adası’nda kalabilirler.
İran Serbest Ticaret ve Sanayi Alanları için vize

Bu vize türü, geçerli bir pasaport ile tüm yabancı ziyaretçiler için Serbest Ticaret ve Sanayi Alanları İran’ın (Kiş Adası, Qeshm Adası ve Çabahar Limanı) bir iki hafta kalmak için bu alanların makamlarının talebi üzerine, vize süresi altı aya kadar uzatılabilir.
Not: ülkenin diğer bölgelerine seyahat etmek niyetinde yabancı uyruklu, bölgede Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ofisine kendi başvurusunu ve onaylandığı takdirde 48 saat içinde, uygulama gözden geçirilecek ve vize verilecektir.
Kadınlar kıyafetleri

Başörtüsü, eşarp, uzun kollu veya çorap giymeyen kadınların ülkeye girişleri reddedilir.[11]
Turistik Vize

Turist vizesi, İran’ı veya akrabaları ziyaret amacıyla tek tek veya bir grup ile İran’a seyahat etmek isteyen yabancı uyruklular için verilir.
Transit vize

Transit vize, üçüncü bir ülkeden İran’a geçmek niyetinde ki yabancılar için sınırlı bir süre için verilir.
Öğrenci vizesi

Öğrenci vizesi, İran İslam cumhuriyetinde okumak isteyen yabancı uyruklular için verilir.
Basın vizesi

Basın vizesi, gazeteciler ve belirli bir süre zarfında kendi mesleğine ilişkin amaçlar için İran’a seyahat etmek isteyen yabancı medya ve basın temsilcileri için verilir.
Giriş Vizesi

Giriş Vizesi, ekonomik, ticari, kültürel ve endüstriyel amaçlar için – (iki veya birden çok kez) sınırlı bir süre için İran’a seyahat eden yabancı uzmanlar ve işadamları için verilen bir izindir.
Yük taşıyan sürücüler için giriş veya transit vize

Bu vize, İran ya da diğer ülkelere yük taşıyan yabancı sürücüler için verilecektir. Bu gibi durumlar için, İran İslam Cumhuriyeti Diplomatik temsilcilikleri ile önceden iletişime geçmek gereklidir.
Çalışma İzni Vizesi

Bu vize İran’da çalışmak isteyen yabancı uyruklular için verilecektir. İran’da ilgili makamlardan önceden çalışma izni almak zorunluluktur.
Hac Vizesi

Hac vizesi İran’da sadece kutsal yerleri (Kum, Meşhed ve Şiraz) ziyaret etmek niyetinde olan yabancı Müslümanlar için verilir.[12]
İsrail

İsrail ya da İsrail Devleti ile herhangi bir bağlantısını gösteren pasaport ya da pasaportta İsrail vizesi/damgası veya herhangi bir veri içeren seyahat belgelerinin sahiplerinin İran’a girişi reddedilir.
Hükümet Rehberleri

İngiliz, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına bir hükümet tarafından atanan rehber eşliğinde ülkeyi gezmeleri gerekmektedir. Bu vatandaşlar için bağımsız şekilde seyahat etmeleri Mart 2014 tarihindenbu yana yasaklanmıştır.[13]