Vize veya vize muafiyeti ile Türkiye’ye turizm amaçlı gelen yabancılar vize sürelerinden daha fazla Türkiye’de kalacaklar ise turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmalıdırlar.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruduyuru
Nisan 2018 itibari ile göç idaresi genel müdürlüğü ”e-ikamet.goc.gov.tr” sitesindeki ”e ikamet randevu” sistemi ve yönetmeliği gereği kısa dönemli (turistik) ikamet izni başvurusunda istenen gerekli evrak listesinde yenilik yapılmıştır. Randevu almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar, ikamet izni başvuru formunu doldurmaya başlamadan önce mutlaka Türkiye’de oturma izni için geçerli yabancı sağlık sigortası poliçe sahibi olması zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye’de vize muafiyeti dediğimiz konu ülkelerin ikili anlaşması gereği turistik olarak yabancı uyruklu vatandaşların ziyaretleri sırasında vizesiz olarak kalabilecekleri olan 15 – 30 – 60 veya en fazla olan 90 günlük süreyi kapsamaktadır. Türkiye’de vize muafiyeti süresi 180 günde 90 gün kavramı şeklinde anlatılmaktadır. Yabancı vatandaşlar ülkemizde vizesiz kalma süresinden ikamet izni almadan kalması durumunda havalimanı yada hudut kapılarından çıkışları esnasında idari para cezası uygulaması olan vize ihlali cezası ödeyerek çıkmak zorundadır.
Vize ihlali cezasını ödemeden çıkan yabancılar hakkında deport (giriş yasağı) konulacaktır. Aynı zamanda göç idaresi sisteminde uygulanmakta olan tahdit kodu konulmaktadır.
Göç idaresi randevu sistemini kullanarak randevu almak isteyen yabancılar, kısa dönem ikamet izni başvurusu çıktısı almak zorundadır. İstanbul İl Göç İdaresi sayfasından alınan randevu çıktılarında ”Randevu Tarihi kısmında GİGM Tarafından Belirlenecek” ibaresi bulunmaktadır. Randevu tarihi ve saati daha sonradan e-ikamet sayfasına girerken kullanmış olduğunuz cep telefonu yada e-mail adresine SMS ile gönderilmektedir.
KISA DÖNEM İKAMET İZİNLERİ
Turizm Amaçlı Gelen Yabancılar
Gayrimenkul Sahibi Yabancılar
Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancılar, ikamet izni talep etmesi halinde kendisi veya aile üyelerinin konut üzerinde payı olması halinde aile üyeleri için oturma izni alabilmektedir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruTicari Amaçlı Gelen Yabancılar
Türkiye’ye ticari amaçlı gelen yabancılar; ortaklık veya kendisi için şirket kuracak yabancılar, vize süresinden daha fazla kalmak için kısa dönemli ikamet izni başvurusu yapmak zorundadır.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruEğitim Amaçlı Gelen Yabancılar
Türkiye’de eğitim amaçlı bir kurumda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi gören yada görecek yabancılar; öğrenimi süresi devam ederken ikamet izni talep edebilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruTedavi Amaçlı Gelen Yabancılar
Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşıyan yabancılar, ülkesinden ülkemize tedavi amacıyla vize alarak gelerek yabancı göç idaresinden ikamet izni alabilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruAile İkamet İzninden Geçiş Yapan Yabancılar
Türk vatandaşı ile evli olup; Türk vatandaşlığı süreci içerisinde iken ikamet izni ile yaşayan yabancılar, evliliklerinin sonlanması durumunda kısa dönem ikamet iznine geçiş yapabilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruMahkeme Kararı Kalan Yabancılar
Türkiye Cumhuriyeti ADLİ ve İDARİ mahkemelerinin vermiş olduğu, mahkeme kararı doğrultusunda yabancının ülkemizde kalması gereken durumda ikamet izni alabilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruTürkçe Öğrenme Kursuna Kayıtlı Yabancılar
Türkiye’de Türkçe öğrenme kursuna katılan yabancı öğrenim süresi boyunca ikamet izni alabilirler.TÖMER’e katılacak yabancılar bu amaçla kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuruK.K.T.C. Vatandaşı Yabancılar
Türkiye’de yaşamak isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancılara en fazla beşer yıllık sürelerle ikamet izni alabilir.
İSTENEN BELGELER hemen başvuru