Çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?

Yabancı Çalışma İzni

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince; ülkemizde bulunan yabancı uyruklu bir şahsı çalıştırabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına e-imza ile başvuru yapılarak çalışma izni alınması zorunludur. Türkiye’de çalışmak/çalıştırılmak istenilen yabancıların uyruğunda bulunduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması ve oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi, işvereninin de bu referans numarasını kullanarak Bakanlığımıza e-devlet kapısı üzerinden e-imza ile çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir.

Ancak, Türkiye’de en az altı ay süreli ve geçerliliği devam eden ikamet izni bulunan yabancılar için ilgili işverenlerce yurt içinden e-devlet kapısı üzerinden çalışma izni başvurusu yapılabilir. İşveren tarafından internet üzerinden yapılacak başvuru için;

1. Öncelikle Bakanlığımızın https://birim.ailevecalisma.gov.tr/uigm adresindeki internet sitesine girerek yabancı çalıştırabilmek için işyerlerinin sağlaması gereken kriterleri inceleyiniz. Bu kriterleri sağlıyorsanız başvuru yapmaya başlayabilirsiniz.

2. İlk olarak Bakanlığımız sistemine işyeri kaydınızı oluşturacak olan SGK e-bildirge kullanıcınızın kendi adına elektronik imzasının olduğunu kontrol ediniz.

3. Başvuruya başlamadan önce çalıştırmayı planladığınız yabancı ile iş sözleşmesi imzalayınız. İş sözleşmesi örnekleri Bakanlığımızın internet adresinde mevcuttur https://birim.ailevecalisma.gov.tr/uigm/contents/belgeler/ornek-dilekce (Yurtdışı başvurularda bu sözleşmenin önceden taraflarca imzalanarak çalışma vizesi talep edilirken Dış temsilciliğimize sunulmuş olması gerekir.)

4. Çalışma izni başvurusuna geçmeden önce e-bildirge kullanıcınız tarafından www.turkiye.gov.tr üzerinden Bakanlığımızın Yabancı Çalışma İzni uygulamasına girilerek işyeri kaydı oluşturulması gerekmektedir. İşyeri kaydı, gerekli bilgi ve belgelerin girilmesinden sonra açılacak Taahhütnamenin elektronik imza ile imzalanması ile tamamlanacaktır.

5. İşyeri kaydı oluşturulduktan sonra bu işyeri üzerinden e-bildirge kullanıcısı veya onun yetkilendireceği (Bu yetkilendirme sistem üzerinden yapılacaktır.) bir kişi e-imzası ile çalışma izni başvurusu yapabilir.

6. e-calismaizni uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Yap” sekmesine girildikten sonra yabancının statüsü/durumu ile ilgili başvuru seçeneğini seçmeniz ve ilerleyen sekmelerde istenen bilgi ve belgeleri adım adım doldurarak tüm sekmeleri tamamlamanız gerekmektedir. (Sekmede yer alan bilgileri tam olarak doldurduğunuzu sekme başlığının yanında çıkacak olan yeşil onay işaretinden anlayabilirsiniz.

7. Tüm bilgi ve belge girişleri tamamlandıktan sonra en son aşamada başvurunuzu kaydedebilir veya onaylayabilirsiniz. Onayla butonuna tıklayarak açılacak olan dilekçe, başvuru formu ve taahhütnameyi elektronik imza ile imzalamanız halinde başvurunuz tamamlanmış ve değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza ulaşmış olacaktır. Bunun dışında Bakanlığımıza göndermeniz gereken herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

8. Başvurunuzun değerlendirilmesi sürecinde gerektiğinde Bakanlığımızca e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Ayrıca E-calismaizni uygulamasının sol menüsünde yer alan “Başvuru Takip” sekmesine girerek başvurunuzun son durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

9. Başvurunuz Bakanlığımızca Olumlu değerlendirildiği takdirde gerekli harçları yatırmanız için e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Yurt dışından yapılan çalışma izin başvurularında gerekli harç, değerli kağıt bedeli ve diğer ücretler yabancı şahıs tarafından ilgili dış temsilciliğimize bizzat yatırılacaktır.

10. Harç ve değerli kağıt bedeli yatırılmış olan çalışma izin başvuruları Bakanlığımızca onaylanarak çalışma iznine dönüşür ve basılan çalışma izin kartları PTT kargo ile işyeri adresinize gönderilir.

11. Yurtiçinden yapılan başvurularda çalışma izni başlangıç tarihini izleyen 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde SGK sigortalı girişinin, en az Bakanlığımıza beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.

Sizde %100 GARANTİLİ ve GÜVENİLİR ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN BİZİ HEMEN ARAYABİLİRSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.